Daarom lanceerde VITO de gloednieuwe online innovatiekennisbank ‘BRILLIANT’. Nathalie Barthels, Manager Intellectuele Eigendom bij VITO, legt uit.

Wat houdt dit initiatief precies in?

"BRILLIANT is een digitaal kanaal om de bedrijfswereld op een gemakkelijke manier kennis te laten maken met onze innovatieve technologieën. Bovendien willen we zo een wisselwerking stimuleren en capteren wat voor de ondernemer echt belangrijk is. We willen dus niet alleen kennis en informatie delen, maar bedrijven ook inspireren om te gaan innoveren. Het uiteindelijke doel is immers om VITO technologieën in de markt te zetten, en daarin is de rol van de bedrijfswereld cruciaal."

Kan iedere ondernemer ermee aan de slag?

"We hebben het portaal zo laagdrempelig en interactief mogelijk gemaakt. Via een eenvoudige login kan iedereen gratis de databank raadplegen. Bovendien wordt men geüpdatet over nieuwe technologieën die we er regelmatig aan toevoegen. Met een simpele klik kan men bijkomende informatie consulteren, en voor bepaalde technologieën kan men zelfs meteen een gebruiksrecht aanvragen. We nemen dus heel wat tussenstappen weg, en dat maakt het allemaal veel eenvoudiger voor de ondernemer."

We nemen heel wat tussenstappen weg, en dat maakt het allemaal veel eenvoudiger voor de ondernemer.

Op welke manier kunnen bedrijven met de technologieën aan de slag?

"Er zijn drie categorieën. De ‘Platina nieuwigheden’ zijn flexibel en laten toe om rekening te houden met de modaliteiten die een ondernemer belangrijk vindt. Bedrijven kunnen dus nog een invloed uitoefenen op de beschermingsomvang van de technologie of op de technologie zelf. Dit versnelt de implementatie en verhoogt de kans op een succesvolle valorisatie."

"De ‘Gouden opportuniteiten’ zijn al iets verder uitgewerkte en geconcretiseerde technologieën waarbij bedrijven nog inspraak hebben in de geografische grenzen van de bescherming. Bij het ‘Zilveren aanbod’ tenslotte tekent het bedrijf simpelweg in op een gebruiksrecht, waardoor de technologie meteen kan worden geïntegreerd in zijn processen of activiteiten."