“Ons doel is om locatiegebaseerde informatie beter toegankelijk te maken”, vertelt Ides Bauwens, Managing Partner bij Nazka Mapps. “Het resultaat van ruimtelijke analyses blijft al te vaak enkel beschikbaar in een expertenomgeving (GIS), waarbij verworven inzichten vaak niet bij de juiste persoon terechtkomen. We doorbreken dit door de complexiteit van de analyse naar de achtergrond te brengen en de nadruk te leggen op een gebruiksvriendelijke en gerichte toegankelijheid van de resultaten. Onze webgebaseerde kaarten worden dan ook in de eerste plaats gebruikt voor communicatie, waarbij informatie gedeeld, geänalyseerd en verzameld kan worden.”

“Zo is er bijvoorbeeld het interactieve platform naarjobsindehaven.be. Werkzoekenden kunnen op deze interactieve kaart zoeken naar openstaande vacatures bij bedrijven en zien daarbij - naast de vacature - per bedrijf meteen ook alle informatie rond mobiliteit en faciliteiten. Het platform combineert de vacaturedatabank van de VDAB met mobiliteitsgegevens, de locatie van de Antwerpse havenbedrijven en de faciliteiten in die bedrijven (laadpalen voor elektrische wagens of fietsen, douches, fietsenstallingen, fietsvergoeding, enz.).”

 

Aircheckr
 

“Naast interactieve en webgebaseerde kaarten focussen we ook sterk op data. We genereren en combineren datastromen en bieden deze via locatiegebaseerde API’s aan voor verdere integratie in andere applicaties. We bedienen daarbij zowel overheden als bedrijven. Een mooi voorbeeld is aircheckr.com, dat ontwikkeld werd met de steun van het Europees Ruimteagentschap. Het laat bedrijven en overheden toe om luchtkwaliteitsinformatie te integreren in allerhande toepassingen zoals apps, wearables, websites, enz.”

“We gebruiken daarvoor de informatie van officiële meetpunten en modelleren die verder tot op straatniveau. Hierbij houden we rekening met bepaalde parameters (temperatuur, wind,…) en omgevingsfactoren. Dat alles gebeurt in near-real-time. Ieder uur worden de waarden geupdatet. Bovendien gebruiken we ook satellietgegevens, zodat we op stedelijk niveau voorspellingen kunnen maken voor de komende 24 uur.”