Waarin onderscheidt de Belgische farmasector zich?

"België is een echte Europese farma hub. We beschikken hier over een open innovatie ecosysteem dat een brede mix biedt van o.a. zeer grote spelers, KMO’s, start-ups, spin-offs en biotechbedrijven. Dit diverse ecosysteem is bijzonder verrijkend en zorgt ervoor dat we samenwerkingsverbanden kunnen hebben tussen zeer grote en zeer kleine bedrijven. Zo’n landschap is uniek en onderscheidt ons bijgevolg van andere landen."

Op het vlak van klinisch onderzoek staan we in Europa op nummer één, en wereldwijd op nummer twee.

"Deze positie is het resultaat van o.a. de fiscale beleidsmaatregelen ter ondersteuning van onderzoekers. Maar ook de goede samenwerking tussen de academische wereld en de farmaceutische industrie speelt mee. In beide werelden beschikken we over topexperts die elkaar vinden voor innovatieve samenwerkingen. Bovendien wordt er vanuit de sector heel wat moeite gedaan om grote investeringen naar België te halen."

"Een andere Belgische troef is het goed georganiseerde klinische onderzoek. Hierbij worden de nieuwste geneesmiddelen getest op gezonde vrijwilligers en vervolgens op patiënten die dit nodig hebben. In Europa staan we op dit vlak op nummer één, en wereldwijd op nummer twee. Ieder jaar doen 170.000 Belgische patiënten mee aan klinische onderzoeken."

Voor welke uitdagingen staat de sector?

"We moeten ervoor zorgen dat de Belgische patiënt de nieuwste innovatieve producten, die tenslotte vaak hier worden ontwikkeld, zo snel mogelijk ook krijgt terugbetaald. Op dit vlak moet België nog een inhaalbeweging maken ten opzichte van andere Europese landen. Zo kan de Belgische patiënt een nog groter voordeel halen uit de sterke aanwezigheid van de farmaceutische sector."

"Verder gebruikt men voor onderzoek en ontwikkeling biomateriaal, dat wordt bewaard in biobanken. Deze weefsels zijn zeer belangrijk omdat men er allerlei proeven mee kan doen. Er is echter nog wat werk aan de reglementering hierrond. Minister De Block heeft zich geëngageerd om dit in orde te brengen."