Frank Deschuytere, CEO van Option
 

Wat zijn de voordelen van draadloze M2M communicatie?

"Via alle geconnecteerde machines zullen we altijd en overal enorm veel informatie beschikbaar hebben over de wereld rondom ons. Dit laat toe een hogere efficiënte te bereiken. Zo zullen we bv. dankzij geconnecteerde sensoren alle vrije parkeerplaatsen in een stad in kaart kunnen brengen, en zo het verkeer in de stad kunnen optimaliseren. Sensoren op industriële machines zullen ons in staat stellen om een falen te voorspellen."

"Ook straatverlichting en verkeerslichten zullen intelligent worden om op die manier de verkeersstromen beter te beheersen, de luchtkwaliteit beter in kaart te brengen of op een eenvoudiger manier de mobiliteit in kaart te brengen. In onze huizen zullen slimme thermostaten het comfort én de energie-efficiëntie verhogen. Er ontstaan nieuwe businessmodellen, denk maar aan verzekeringsproducten die zich afstemmen op het rijgedrag van een chauffeur."

Welke uitdagingen komen er bij kijken?

Door via het ‘internet der dingen’ werkelijk alles te gaan verbinden met het internet, zal ons zicht op de wereld alomtegenwoordig worden waardoor hogere efficientie en nieuwe diensten kunnen worden gerealiseerd.

"Het verbinden van apparaten en sensoren met het internet is relatief eenvoudig. De grote uitdaging is echter om de massa gegevens die hierdoor wordt gegenereerd juist te gebruiken, te interpreteren en daar dan ‘actionable items’ van te maken. Bovendien verandert het de manier waarop bedrijven functioneren en zaken doen. We evolueren van de verkoop van goederen naar de verkoop van services."

Wat is uw toekomstvisie?

"Alsmaar meer apparaten zullen met elkaar worden verbonden en de apparaten zullen ook op zichzelf slimmer worden. Dit gaat ons leven gemakkelijker maken en zal ons in staat stellen om belangrijke maatschappelijke problemen aan te pakken."

"Hierbij denk ik bv. aan verkeersmobiliteit en veiligheid, of aan oplossingen om tot een efficiëntere en CO2-neutrale maatschappij te komen door energie opwekking en verbruik automatisch en lokaal op elkaar af te stemmen. Tot slot kan het onze maatschappij ook veiliger en leefbaarder maken."