Wolters-MABEG lanceert de Green City Spot, duurzame modules die eenvoudig geplaatst en weggehaald kunnen worden, en dat op elke bestaande grijze plek. Meer uitleg door zaakvoerders Mohamed Dadda en Tom Severijns.

 

Vanwaar het idee van Green City Spots?
 

Tom Severijns: “De verstening brengt heel wat problemen met zich mee. Er zijn minder sociale contactpunten, een verminderde luchtkwaliteit, weinig tot geen groen en al te veel ruimtes waar niets mee gedaan wordt. Die combinatie van problemen bracht ons op het idee van de Green City Spot. Hierdoor creëer je een instant meerwaarde in de buurt, omdat dergelijke modules voor vergroening zorgen en als ontmoetingsplaats kunnen dienen. Groen in de stad zorgt voor een beter lokaal klimaat en een betere luchtkwaliteit. In de zomer brengen bomen, waterpartijen en gevelbegroeiing schaduw en verkoeling. Goed ingezette beplanting helpt dan weer om fijn stof te filteren. De beplanting van een Green City Spot kan bovendien volledig aangepast worden aan de noden van de locatie.”

 

Een groenere stad betekent meestal de aanleg van meer permanent groen, zoals een park. Welke meerwaarde kan een Green City Spot bieden?
 

Mohamed Dadda: “Ze kunnen een oplossing bieden op plekken waar een complete vernieuwing praktisch of budgettair niet haalbaar blijkt. We opteren uiteraard voor nog meer groen dan waar de Green City Spot voor kan zorgen, maar toegankelijk groen en extra zitgelegenheid maken een plek ook aantrekkelijker en bevorderen de sociale contacten. Dat kan nu dus ook met een minimum aan randvoorwaarden. Een parkeerplaats biedt al perspectieven. Neem nu een drukke stoep: wanneer je daar een bank plaatst, kan je nooit echt pauzeren, omdat je bijna omvergelopen wordt door passanten. Met de Green City Spot kan er oase van rust gecreëerd worden, zonder de ruimte van het wandelpad te beperken. De stad kan kiezen uit planten- en boombakken, zitbanken, extra vuilbakken, fietsbeugels en schermen of overkappingen. De Green City Spot kan ook tijdelijk ingezet worden, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een straat bij evenementen. Buiten zijn esthetische en sociale waarde kan ze dus ook voor een veiligere omgeving zorgen.”

 

Evenementen worden nu met behulp van betonblokken afgesloten om de veiligheid van de voetgangers te garanderen. Kan een Green City Spot diezelfde garantie geven?
 

Mohamed Dadda: “Wanneer de straatafsluiting dient om voetgangers te beschermen tegen inrijgevaar, kan er gebruik gemaakt worden van een Green City Spot met fietsparkeerplaats. Ik kan je garanderen dat die evenveel weerstand biedt als zo’n betonblok. Misschien zelfs nog meer door de omslachtigheid van de spot. De plaatsing en het ophalen van de gebeurt met behulp van een heftruck of kraan en verloopt dus even vlot als bij een betonblok. Daarnaast is een Green City Spot ook functioneel, niet alleen door de parkeergelegenheid, maar ook door de aanwezigheid van planten. Momenteel wordt er heel wat geïnvesteerd in veiligheid die niet duurzaam is: meer politieagenten inhuren, betonblokken plaatsen, noem maar op.”

 

In welke mate kan straatmeubilair bijdragen tot een slimme stad?
 

Tom Severijns: “De Green City Spots maken op een heel efficiënte manier gebruik van beperkte ruimtes. Wij willen met ons meubilair inwoners en bezoekers slimme voorzieningen aanreiken waar ze die kunnen gebruiken: op straat, in de openbare ruimte. Mensen willen immers voortdurend verbonden zijn en blijven, maar tegelijk ook af en toe gas terugnemen. Online en toch onthaasten, daar gaat het om. Daarom hebben we ook onze Smart Solar Bench ontwikkeld: een stijlvolle bank die je smartphone of tablet oplaadt en je met Wifi verbindt. En dat allemaal dankzij groene zonne-energie. Hiervoor zijn dus geen dure data-aansluitingen of externe kabels nodig. Bovendien is de bank uitgerust met de nodige snufjes. Zo kan de bank ook dienen als een weerstation: ze meet voortdurend de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit. Daarnaast zorgt het minimalistisch design ook voor een esthetische meerwaarde in de publieke ruimte. De kwalitatieve materialen maken de bank weer-, wind- en vandalismebestendig. Bovendien zorgt de solar bench voor een gevoel van veiligheid door de indirecte LED-verlichting onderaan de bank.”