Steun is cruciaal

“De wetenschappelijke vooruitgang is steeds meer afhankelijk van hoe we de tsunami aan data kunnen meten. Bovendien moet dit alsmaar nauwkeuriger en sneller, wat uiteraard de kostprijs opdrijft. Het gaat vaak over gespecialiseerde en unieke apparaten. Wetenschappers hebben nood aan financiële steun voor de aankoop van de apparaten die die grote hoeveelheid aan informatie aankunnen”, opent De Moor.

“De Herculesstichting heeft in dit kader alvast een budget van 25 miljoen euro per jaar ter beschikking, maar moet omwille van de snel groeiende vraag toch nog selectief zijn met haar steuntoekenningen. De evaluatie voor zware infrastructuur gebeurt door de stichting zelf, terwijl de toekenning voor middelzware infrastructuur verloopt via de universiteiten”

 

“Metingen worden alsmaar nauwkeuriger en sneller, wat uiteraard de kostprijs opdrijft.”

 

Succesvolle voorbeelden

“Een onderzoekscentrum zoals IMEC staat dankzij zware investeringen vijf à tien jaar voor op de markt. Wereldwijd zijn bedrijven geïnteresseerd in hun werk, en dat genereert uiteraard veel mogelijkheden voor Vlaanderen”, aldus De Moor.

“Een ander voorbeeld is de supercomputer in Gent. Die kan enorm complexe en gedetailleerde simulaties doen, waardoor men bv. niet langer nood heeft aan kostelijke prototypes in de autosector. Gaandeweg zal dit zijn doorgang vinden voor tal van toepassingen.”