Dimitri Bettoni, CEO van Bio Pharma Logistics geeft meer uitleg.

Certificaten en standaarden

“Als logistieke partner actief in de farmaceutische industrie dien je te beschikken over een resem kwaliteitscertificaten zoals het ISO 9001, ISO 14001 en diverse cGxP-certificaten. Bijkomend moet je steeds kunnen aantonen dat alle processen en procedures verlopen volgens de cGdP (distributie), cGsP (opslag) en andere cGxP standaarden. Voor luchtvracht dien je dan weer over andere certifiëringen te beschikken, waaronder bv. het IATA CEIV pharma certificaat”, opent Bettoni.

Tijd- en temperatuurkritisch

“Tijd en temperatuur zijn bij het transport van farmaceutische goederen vaak cruciaal. Het is dus belangrijk dat het transport meteen kan gebeuren. Kan dat niet, dan is het cruciaal dat de logistieke partner beschikt over magazijnen die voldoen aan alle verplichtingen rond het kwalitatief bewaren van zulke goederen.”

Bettoni: “Verder zijn ook speciale verpakkingen en temperatuur gecontroleerde containers  erg belangrijk om het product veilig en exact binnen de juiste temperatuurzone te transporteren. De regels hierrond zijn heel rigide omdat de minste temperatuurafwijking al kan leiden tot onbruikbare goederen en/of testresultaten.”

One-stop-shop

“De veiligste manier om farmaceutische goederen te transporteren is via een gekwalificeerde en gespecialiseerde partner die het volledige traject van begin tot einde kan verzorgen en opvolgen. Zo’n partner kan een beter overzicht behouden, sneller handelen en verantwoordelijkheid nemen voor de hele logistieke keten. Ook de douanedocumenten kunnen zo door eenzelfde partner in orde worden gebracht.”

“Reguliere logistieke bedrijven proberen vaak transporten te consolideren, en net dat is niet aangewezen in de farma bij tijd- en temperatuurkritische farmaceutische zendingen. Het gaat haast altijd over erg specifieke en dus gepersonaliseerde transporten”, besluit Bettoni.