“Een typische drempel voor bedrijven is het feit dat innovaties vandaag door de snelle verspreiding ervan via sociale media gemakkelijk en snel kunnen worden gekopieerd. Anderzijds moeten bedrijven er toch steeds naar streven om hun sterke punten te valoriseren en geen kansen aan zich voorbij te laten gaan”, aldus Peeters.

“De nieuwe communicatie- en netwerkmogelijkheden moeten niet worden gezien als een bedreiging, maar als een kans. Via systeeminnovatie kan men alle schakels immers goed aan elkaar hangen en er zo evenzeer voor zorgen dat een innovatie moeilijk kan worden gekopieerd.”

 

De nieuwe communicatie- en netwerkmogelijkheden moeten niet worden gezien als een bedreiging, maar als een kans

 

Naar een open samenwerking

Peeters: “De innovatie van businessmodellen wordt cruciaal, denk maar aan de shared economy. Steeds vaker wordt via open structuren samengewerkt, gedeeld en collectief geconsumeerd. Door verschillende disciplines samen te brengen, geraakt men verder en kunnen Vlaamse bedrijven gemakkelijker hun voorsprong behouden. Een grote opportuniteit schuilt bovendien in de combinatie van de flexibiliteit en innovatieve aanpak van start-ups met de ervaring, het kapitaal en het netwerk van grote gevestigde bedrijven.”