België is wereldtop op het gebied van life sciences. We excelleren in wetenschappelijke kennis en knowhow en zijn bekend voor onze first-in-class universiteiten, onderzoeksparken en incubatoren zoals IMEC, biopark Gosselies, VIB, enz. We hebben heel wat starters, kleine en middelgrote bedrijven en enkele grote bedrijven met ultramoderne productiefaciliteiten. De centrale ligging en de uitstekende logistieke mogelijkheden versterken onze positie. De rol van bio.be bestaat erin de opportuniteiten en noden van de biotechbedrijven te bepleiten naar de stakeholders toe, zowel op nationaal als internationaal vlak. We streven naar een ondersteunend en stabiel wettelijk kader zodat innovatief denken en de groei van de sector gestimuleerd worden.

 

Biopharma valley
 

“België staat hoog aangeschreven als een innovatieve biopharma valley. De biofarma vertegenwoordigt 80% van de biotechactiviteiten in ons land. De sector telt meer dan 300 bedrijven met meer dan 35.000 werknemers, en is de grootste privé-investeerder in R&D in België. Met slechts 2% van de Europese bevolking zijn we goed voor 10% van de R&D en 13% van de export van biofarmaceutische producten in Europa. Op het vlak van clinical trials bekleedt België de tweede plaats in Europa en zijn we wereldwijd bekend voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

 

Een grote uitdaging voor de toekomst van biofarmaceutische bedrijven is de gepersonaliseerde geneeskunde.

 

“Om onze toppositie te behouden, moeten we blijven inzetten op onze competitiviteit, vernieuwing heeft namelijk een grote meerwaarde op lange termijn. Een tweede uitdaging is een businessplan dat aangepast is aan de noden van de toekomst. Tot slot moet er ingezet worden op opportuniteiten die nieuwe technologieën en digitalisering met zich meebrengen. Het menselijke kapitaal is hierbij zeer belangrijk. Digitalisering van productieprocessen gaat hand in hand met educatie van de gebruikers. De overheid blijft hierbij een vooraanstaande partner.

 

Drie shifts
 

Als we kijken naar de medische wereld, dan kondigen er zich drie shifts aan. Er is een evolutie van geneeskunde naar gezondheidskunde, en zowel preventie als een snelle interventie winnen aan belang. De tweede shift is de empowerment van de patiënt. Hij neemt zijn gezondheidsparcours zelf in handen. Als laatste zien we een evolutie van hospital to home. Technologische vernieuwingen zoals gezondheidsapps en telemonitoring helpen hierbij. Zo wordt de zorg efficiënter, creëer je een duurzaam systeem en stijgt de levenskwaliteit van de patiënt.”

“Een grote uitdaging voor de toekomst van biofarmaceutische bedrijven is de gepersonaliseerde geneeskunde. In de eerste plaats kan de digitalisering hierbij helpen. Op wetenschappelijk gebied evolueren we naar medicijnen op maat van de patiënt. Diagnostica testen of een therapie zal werken of niet. Op die manier wordt de behandeling afgestemd op maat van elke unieke patiënt.“

 

Rol van de overheid
 

“De toekomst van de lifesciencesector is niet enkel afhankelijk van wetenschappelijke kennis en technologische vernieuwing, maar ook van investeringen in de sector. De overheid speelt hierin een belangrijke rol en communicatie is ons sterkste wapen. Zo creëren we een duurzaam systeem en kunnen we onze sterke positie behouden.”