Bij deze celtherapie worden dendritische cellen van de patiënt zelf in een labo behandeld met vitamine D en vervolgens opnieuw toegediend. Nathalie Cools is professor aan de Universiteit Antwerpen en leidt het onderzoek, dat financieel ondersteund wordt door de Charcot Stichting.

“MS is een auto-immuunziekte waarbij de cellen van het afweersysteem gaan reageren tegen het lichaam zelf. Hierdoor ontstaan er ontstekingsreacties in de hersenen en het ruggenmerg waardoor de signaaloverdracht tussen de hersenen en de rest van het lichaam verstoord raakt. MS-patiënten kampen met verschillende klachten zoals problemen met het zicht, pijn, vermoeidheid, uitval en gevoelsstoornissen.”

 

Kan u het onderzoek naar de nieuwe dendritische celtherapie toelichten?
 

“De cellen die we gebruiken in de celtherapie zijn dendritische cellen die functioneren als de aan- en uitzetknop van het afweersysteem. Uit eigen onderzoek stelden we vast dat de dendritische cellen bij MS-patiënten constant in aan-positie staan waardoor ze het immuunsysteem verstoren. Wij nemen bij de patiënt de voorlopercellen van dendritische cellen af en behandelen ze in het labo met hoge dosissen vitamine D. Vervolgens worden de behandelde dendritische cellen opnieuw toegediend bij de patiënt. Door de behandeling wijzigt de werking van deze dendritische cellen en kunnen ze het afweersysteem op een doelgerichte manier kalmeren zodat de ontstekingsvorming vermindert.”
 

 

Hoe ver staat het onderzoek vandaag?
 

We hopen het progressieve ziekteproces van MS op termijn te kunnen stopzetten.

“We spreken vandaag over een fase 1 studie. Met deze veiligheidsstudie willen we de mogelijke bijwerkingen in kaart brengen en zeker zijn dat we niets verkeerd doen. We doen dit aan de hand van een zogenaamde dosisescalatiestudie waarbij we een eerste groep van drie patiënten behandelen met een zeer lage dosis cellen. Als de resultaten goed zijn, verhogen we de dosis en dienen we deze toe aan een nieuwe groep van patiënten. In totaal zullen we zo drie patiëntengroepen behandelen. De voorlopige resultaten, na behandeling van de eerste twee patiënten, zien er alvast goed uit. We hopen het progressieve ziekteproces van MS op termijn te kunnen stopzetten.“

 

Wie zorgt voor de financiering voor het onderzoek?
 

“Dit onderzoek wordt financieel gesteund door de Charcot Stichting. Reeds dertig jaar promoot en financiert zij het MS-onderzoek. Zo vervult ze een hefboomfunctie in de kennis van MS en de verbetering van de behandelingen. Elk jaar doet de Charcot Stichting een oproep voor innoverende onderzoeksprojecten. Een wetenschappelijke jury van experten bepaalt welke projecten ondersteund worden met het geld van de donateurs en hun geldinzamelacties.”