“De biotech- en biofarmaceutische industrie is in volle digitale transformatie. Bedrijven moeten zowel hun R&D als hun productie aanpassen om hun processen op basis van verzamelde digitale data te kunnen optimaliseren. Miniaturisatie, automatisering en/of robotisering zijn vandaag realiseerbaar door het gebruik van de beschikbare 4.0-technologieën”, opent Druck.

“Als voormalig directeur van Biopark Charleroi kan ik dat alleen maar bevestigen”, aldus Demonté.

“Mijn missie bij Agoria is om digitale en technologiebedrijven met andere markten te verbinden en de behoeften van het ene bedrijf te linken met de oplossingen van het andere bedrijf. En wat kan er sterker zijn dan een federatie, zo niet twee federaties, om dit resultaat te bereiken?”
 

War for talent
 

“Om deze digitalisering in goede banen te leiden, doen onze bedrijven een beroep op specifieke talenten zoals datascientists, data-analisten, enz. die bereid zijn om hun expertise toe te passen in de complexe wereld van de biotechnologie”, vervolgt Druck.

“We moeten zorgen voor het aanbieden van trainingsprogramma’s waarin beide werelden gecombineerd worden.”

Demonté: “We hebben vandaag een tekort aan talent voor het invullen van de noden. Het is duidelijk dat naast de ‘klassieke’ technisch-wetenschappelijke competenties vaardigheden moeten ontwikkeld worden rond artificiële intelligentie, in silico-ontwikkelingen, robotica en bio-informatica."

"Polyvalente wetenschappelijke medewerkers die deze competenties beheersen, zullen met open armen ontvangen worden. Zij zullen de motor zijn voor de verder ontwikkeling van onze bedrijven.”