Hoe innovatief is de Vlaamse bouwsector?

“De Vlaamse bouwsector is een eerder conservatieve sector die helaas te vaak achterop hinkt in vergelijking met wat er allemaal al mogelijk is. Heel veel interessante en gebruiksklare innovaties stromen niet door naar de Vlaamse bouwprofessionals. Ze durven immers niet genoeg om zich heen te kijken om te ontdekken hoe het elders gebeurt en welke transities er plaatsvinden. Toch is er geen andere sector waar er op wereldvlak momenteel zo veel vooruitgang wordt geboekt.”

 

Vlaamse bouwprofessionals zien nog te weinig het potentieel van al die nieuwe technologieën rond bijvoorbeeld cleantech of 3D-printing

 

Wat moet er gebeuren om aan te sluiten op de wereldwijde transitie?

“Vlaamse bouwprofessionals zien nog te weinig het potentieel van al die nieuwe technologieën rond bijvoorbeeld cleantech of 3D-printing, die intussen wel hun doorstart kennen in andere landen. Daardoor gebeurt alles om ons heen, terwijl het hier bij het oude blijft. We moeten dus de professionals, en dan vooral de KMO’s, dringend in beweging brengen. Het moet immers van onderaf komen.”

“Enerzijds moeten we hen praktische en financiële ondersteuning bieden om een innovatief idee uit te werken tot een concreet prototype. In dit kader lanceren we een onderzoeksvoucher met een maximumwaarde van 20.000 euro die men kan inruilen bij een kennisinstelling. Anderzijds moeten we hen helpen om hun ideeën bekend te maken en inspiratie op te doen van anderen, zoals bijvoorbeeld tijdens onze cleantechcafé’s.”