Massimo Marzorati, CEO en co-founder van ProDigest.Het technologische platform SHIME® simuleert het menselijke gastro-intestinale systeem zonder ethische beperkingen. Zo is het een onmisbare tool voor de ontwikkeling van innovatieve producten en behandelingen.

“SHIME® helpt farmaceutische- en voedingsbedrijven om het pad en het effect van een voedingsmiddel, geneesmiddel of dierenvoer in het spijsverteringskanaal te begrijpen”, zegt Massimo Marzorati, CEO en co-founder van ProDigest.
 

Hoe werkt de SHIME®-technologie precies?

“Het model maakt gebruik van innovatieve in-vitrotechnologieën en werkt hiervoor met vijf reactoren die de maag, dunne darm en drie delen van de dikke darm simuleren. Zorgvuldige controle van de omgevingsparameters in deze reactoren maakt het mogelijk om complexe en stabiele microbiële omgevingen te verkrijgen die sterk vergelijkbaar zijn met die van de menselijke dikke darm. Het model laat toe om de metabolische processen van voedsel, microbiële en farmaceutische verbindingen te bestuderen gedurende een periode van enkele weken of maanden.”
 

Wat zijn de voordelen van SHIME®?

“De simulatietechnologie maakt het mogelijk om gedetailleerde onderzoeken en data-analyses uit te voeren op moeilijk bereikbare plaatsen van het gastro-intestinaal systeem. Bovendien vereist ze geen invasieve methodes en zijn ook testen op dieren niet meer nodig. Daarnaast biedt de technologie je heel wat additionele data over de effecten van bepaalde stoffen en krijg je ook een inzicht in de oorzaak van deze effecten.”

“Heel wat klanten willen in een vroeg stadium van het ontwikkelingsproces een groot aantal mogelijke ingrediënten screenen. Onze technologie helpt hen om de ingrediënten met ongewenste effecten vroegtijdig te elimineren en enkel de goede ingrediënten mee te nemen in het verdere traject. Zo helpt SHIME® om de ontwikkelingskosten te drukken.“
 

Is deze technologie al wijdverspreid?

“Zeker! Vanuit Gent werken we voor klanten over heel de wereld. Zij sturen hun producten op, wij testen deze en sturen hen de resultaten terug. We hoeven dus geen lokale afdelingen te openen in pakweg de Verenigde Staten. Als spin-off van CMET van de UGent zijn we hier perfect gelegen in een bloeiend technologiepark. Van hieruit hebben we toegang tot een ecosysteem van lokale bedrijven en onderzoekscentra waar we intensief mee samenwerken.”


In samenwerking met: