Meer uitleg door Staf Seurinck, Vice President Robotics and Motion Division bij ABB.

 

“Vanaf begin jaren 70 werden hydraulische robots opgevolgd door de elektrische robots, waarmee meteen ook de derde industriële revolutie werd ingezet. Sindsdien bestonden robots uit een combinatie van een manipulator (het bewegende deel) en een controller (de software en elektronica die het apparaat aansturen). De eerste generatie van robots was minder accuraat, maar ook blind en niet gebouwd om samen te werken met mensen.”

“Door de derde industriële revolutie heen zijn de robots verder geoptimaliseerd, waardoor ze steeds beter en dynamischer konden worden bestuurd. Daarnaast is het gamma aan robots enorm uitgebreid, met een ruime keuze in reikwijdte (reach) en het gewicht (payload) dat ze konden hanteren. Ook zijn er veel ontwikkelingen gebeurd rond de applicaties op de robots. Tot slot is ook de machineveiligheid sterk verbeterd, al bleef afscherming via hekwerken altijd nodig. Robots bleven echter wel beperkt tot repetitieve en voorgeprogrammeerde taken.”

 

Robots worden slim
 

“De computing power is de afgelopen jaren enorm toegenomen en de cloud heeft zijn intrede gemaakt. De nieuwste cameratechnologie leunt sterk aan bij het menselijke oog. Hierdoor kunnen robots objecten selecteren en vastnemen zonder dat ze vooraf nog exact hoeven te weten hoe die worden aangereikt. Aan de hand van visie (camera’s, sensoren, enz.) kan de robot zichzelf dus bijsturen en zodoende flexibeler werken.”

“Met de toevoeging van een laagje artificiële intelligentie bovenop de controller wordt nog veel meer mogelijk. Dankzij machine/deep learning algoritmes kunnen robots immers hun eigen pad bepalen. Door ervaring en data te verzamelen, wordt de robot alsmaar slimmer en zal hij nog accurater en gevarieerder kunnen werken.”

 

Toekomst
 

“De combinatie van robots, visie, sensoren, AI en big data maakt het mogelijk om robots complexere taken te laten uitvoeren en een grotere variatie aan verschillende producten te maken. Ook de engineering en integratietijd kan zo sterk worden gereduceerd. Robotapplicaties worden zo goedkoper, waardoor we geïndividualiseerde producten kunnen maken tegen de kostprijs van massaproductie.”

“Dankzij 3D-virtualisering wordt het mogelijk om robots sneller en eenvoudiger te programmeren. Hoogopgeleide ingenieurs zullen zich hierdoor kunnen focussen op complexere zaken. De operators kunnen worden betrokken om de robots op basis van hun praktijkervaring virtueel bij te sturen en te optimaliseren. Deze techniek maakt het ook mogelijk om nieuwe operatoren te trainen in een veilige virtuele omgeving, zodat de productiecel altijd beschikbaar blijft. Bovendien zal een expert bij een onverwacht defect onmiddellijk ondersteuning kunnen bieden via AR.”

“Tot slot willen we alle apparatuur ook naar de cloud brengen, om via het Internet of Things alle mogelijke data uit te lezen en daar vervolgens AI op toe te passen. Zo zullen we kunnen voorspellen wanneer er iets fout dreigt te gaan, waardoor preventief onderhoud gereduceerd kan worden. Het zal ook de betrouwbaarheid verhogen.”

 

Cobots werken samen met mensen
 

“Robots gaan ons helpen om efficiënter, ergonomischer en veiliger te werken. Ze kunnen de repetitieve en fysiek zware taken van mensen overnemen. Cobots zullen hierin cruciaal zijn en werkelijk samenwerken met mensen. Ze vallen onmiddellijk stil wanneer ze met iemand in aanraking komen en zijn voorzien van aangepaste materialen om de impact bij aanraking te minimaliseren. De klassieke veiligheidskooi valt hierdoor weg. Robots en cobots kunnen een oplossing bieden voor de schaarste aan personeel, en met toevoeging van VR/AR technologie kunnen ook minder geschoolde medewerkers ingezet worden om complexere en gevarieerdere taken uit te voeren.”
 

In de praktijk

In zijn productievestiging in Ede (NL) pioniert ABB een assemblagelijn met drie samenwerkende robots (YuMi) die samen hollewanddozen afwerken.

Vroeger gebeurde dat door mensen, wat een enorm monotoon werk was. De vorm van de dozen wordt nu met een spuitgietmachine gemaakt en gaat vervolgens naar de robots. Deze voegen hier aan een enorm snel tempo lipjes en schroefjes aan toe, afhankelijk van de uiteindelijke applicatie.

De realisatie van dergelijk automatiseringsproject vraagt uiteraard om een goede samenwerking tussen de eigen productiemensen op de werkvloer, de technologieleverancier en een systeemintegrator. “Voor ons als fabriek in West Europa is het belangrijk om stappen vooruit te blijven zetten en mee te gaan in nieuwe technologie”, vertelt Local Product Group Manager Hielkje Reindersma. “Benchmarken en het hebben van lokale partners zijn daarin voor mij cruciaal. Je moet samenwerken om een dergelijk project te laten slagen.”

Benieuwd wat digitale procesautomatisering voor uw bedrijf kan betekenen en hoe u uw bedrijf kan klaarstomen voor de digitale toekomst? Ontdek het op de ABB Ability™ Tour in de Benelux van 16 tot 30 oktober 2018.