Om het maximum uit hun investeringen te halen, kiezen ze daarom best voor een allesomvattende en schaalbare plug-and-playoplossing.

Meer uitleg door Nelson Matthys, CEO & co-founder bij VersaSense.
 

Wat zijn de grootste valkuilen voor bedrijven op het vlak van industrie 4.0?
 

“Het is voor bedrijven zeer complex om aan de slag te gaan met industriële IoT of industrie 4.0. Vaak wil men bestaande industriële assets zoals machines of productieprocessen digitaliseren door ze uit te rusten met sensoren, en ze vervolgens te linken met de cloud om analyses uit te voeren en inzichten te creëren in de verzamelde data. Voor het uitbouwen en beheren van dergelijke digitale infrastructuur is enorm veel expertise nodig op alle vlakken (bijvoorbeeld sensoren, security, communicatieprotocollen, data analytics , enz.), waardoor het een duur en traag proces is.”

“Bovendien zijn de meeste industriële IoT-oplossingen op de markt vandaag verticaal en monolithisch. Ze zijn hierdoor goed in enkele specifieke domeinen, maar schalen helaas niet makkelijk naar andere domeinen. Stel dat een bedrijf bijvoorbeeld investeert in een oplossing om het energieverbruik te monitoren van een productie-eenheid, dan zal dat prima werken. Telkens wanneer datzelfde bedrijf echter een nieuwe use case wil opzetten, zal het opnieuw moeten zoeken naar een compleet andere oplossing. Iedere keer gaat dit proces gepaard met steile technologische leercurves en integraties met hun bestaande systemen.”

“Daarnaast zijn heel wat bestaande oplossingen onveilig, wat uiteraard problematisch is, aangezien cybersecurity net een kritische component is binnen productieomgevingen. Bovendien is er ook een gebrek aan managementondersteuning. Steeds meer IoT-devices doen hun intrede. Traditionele IT-teams staan vaak echter weigerachtig tegenover het operationeel houden en beheren daarvan. Ze beschikken immers niet over de nodige expertise over deze nieuwe technologieën en tools. Er is hierdoor een ‘war for talent’ ontstaan.”

 

Hoe kunnen bedrijven er maximaal waarde uithalen?
 

“Bedrijven kiezen bij voorkeur voor een oplossing die de totale ontwikkelings- en beheerskosten van hun industrie 4.0-investering beperkt kan houden, maar tevens zo snel mogelijk resultaten genereert. In onze filosofie is dat een all-in-one generieke end-to-endoplossing, bestaande uit veilige en maximaal zelfconfigurerende sensoren, compatibel met allerhande analytics services. Dat is herbruikbaar voor diverse applicaties, maakt de hele complexiteit van industrie 4.0 beheersbaar en vermijdt de valkuilen.”

Het is voor bedrijven zeer complex om aan de slag te gaan met industriële IoT of industrie 4.0. Er is enorm veel expertise nodig op alle vlakken.

“Wij bieden met de VersaSense IoT Fabric een dergelijke end-to-endoplossing voor industrie 4.0 aan, gebaseerd op draadloze toestellen die plug-and-play compatibel zijn met duizenden bestaande sensoren en data-analytics platformen. Haast iedereen kan het systeem zonder enige voorkennis installeren en op een veilige manier integreren met een data-analytics platform naar keuze.”

“In feite kunnen we met één multifunctioneel sensorplatform onmiddellijk meerdere cases bij onze klanten tegelijk ondersteunen. Zo zijn we het systeem wereldwijd aan het uitrollen bij verschillende grote industriële klanten die actief zijn binnen diverse domeinen.”

 

Welke concrete cases zijn zoal mogelijk?
 

“Er zijn overal opportuniteiten. Wij zijn momenteel bezig in verschillende productie-eenheden van een Fortune 500 klant, waarbij we wereldwijd onder meer machine downtimes tracken, de productie-efficiëntie in kaart brengen en de efficiëntie van bepaalde teams of types van machines verzamelen en benchmarken. Bestaande productielijnen werden daarom voorzien van een veilige, batterijgevoede en een eenvoudig te installeren plug-and-play sensoroplossing. Alle verzamelde data stroomt binnen in het cloudanalyticssysteem van de klant.”

“Daarnaast zorgen we ondertussen ook voor energiemetingen van diverse utilities (gas, water, elektriciteit) om zo zicht te krijgen op de energiefootprint van het volledige productieproces. Hierbij worden bestaande meters - verspreid over de verschillende productie-eenheden in de fabriek -uitgerust met draadloze sensoren. Zo krijgt de klant te allen tijde een gedetailleerd inzicht in het energieverbruik in ieder element van zijn productieketen.”

“Een derde case is gericht op het onderhoud van machines en roterende elementen zoals pompen, motoren of transportsystemen. Hierbij worden draadloze sensoren op machines gemonteerd en trillingsdata geanalyseerd. De bedoeling is om eventuele anomalieën zo snel mogelijk te detecteren, potentiële falingen te voorspellen om op termijn onderhoud preventief in te kunnen plannen.”

 

Welk potentieel ziet u nog in de toekomst?
 

“Ieder bedrijf in de productie- en procesindustrie is intussen bezig met industrie 4.0. Maar ook in de utilities, logistiek en distributie zijn er al heel wat cases. We hebben nu nog maar het topje van de ijsberg gezien, want er zijn nog enorm veel mogelijkheden. Naast meer efficiëntie, besparingen en veiligheid, gebruiken steeds meer bedrijven industriële IoT om nieuwe diensten of businessmodellen te ontwikkelen voor hun klanten.”