Gesprek met Stefan Dierckx, CEO en Co-Founder van Projective.Voor welke uitdaging staan onze banken vandaag?

“In het verleden gingen transformaties haast altijd gepaard met grote trajecten met een lange looptijd van anderhalf à twee jaar. IT-projecten werden doorgaans al zes, negen of twaalf maanden op voorhand op de agenda gezet. Dat is uiteraard een erg rigide manier van werken die niet meer past binnen de steeds sneller evoluerende maatschappij. Vandaag nemen projecten slechts enkele tot maximaal negen maanden in beslag om in productie te gaan."

"De banken vragen dan ook om zeer snel nieuwe diensten en producten in de markt te zetten, deze uit te proberen, te kijken wat er werkt en dan indien nodig verdere aanpassingen te doen. Dat vergt een heel andere agile manier van werken die door de ganse organisatie moet worden overgenomen.”

“Concreet is er nood aan kleine teams van maximum tien personen die end-to-end, van concept over development tot productie, verantwoordelijk zijn voor het opleveren van een bepaalde functionaliteit. Hiervoor zijn een andere mindset en manier van aansturen nodig. Coaching en begeleiding kunnen alvast helpen om dat op de juiste manier vorm te geven.”

 

Hoe kunnen banken dat best aanpakken?

De one-stop-shop aanpak waarbij één groot bedrijf alles tracht te doen, werkt vandaag niet meer.
 

“We geloven bij Projective sterk in de ecosysteemaanpak. Daarbij trachten we rondom ieder project bedrijven te betrekken die elkaar versterken door de beste diensten en producten samen te brengen. Zo komen we tot een optimale oplossing voor de klant. De one-stop-shop aanpak waarbij één groot bedrijf alles tracht te doen, werkt vandaag niet meer.”

“Vanuit Projective zijn we alvast het best in alles wat betreft hardcore project delivery, program management, enz. Het begeleiden van verandering dus. Daarnaast werken we samen met fintechs en andere servicebedrijven die zich meer focussen op het strategische aspect en de implementatie.”

 

Welke rol is er weggelegd voor fintechs?

“De meeste Europese fintechbedrijven zijn vandaag niet disruptief. Ze kunnen de banksector vooruithelpen en vragen daarvoor in ruil een klein deel van de opbrengsten van die banken. Ze zijn dus nuttig voor de banksector, in plaats van een bedreiging te vormen. De ‘slimmere’ banken die veel digitaal werken, zetten nu al sterk in op open ecosystemen waarin ze samenwerken met fintechs. Sommige fintechs worden zelfs opgekocht door banken omdat zij technologie hebben die die banken vooruit kan helpen.”