Wat zijn de voordelen van blockchain?
 

Tom De Block: “Op blockchain gebaseerde toepassingen brengen 'by design' transparantie en vertrouwen, publiek toegankelijk of in een gesloten gebruikersgroep. Een softwaresysteem kan nu aan de slag met kritische informatie, en menselijke fouten kunnen haast worden uitgesloten. Dit maakt geautomatiseerde processen veel veiliger. Blockchain maakt bedrijfsprocessen ook heel snel en efficiënt, en heeft op legaal vlak diverse voordelen. Daarnaast maakt het heel wat traditionele tussenpartijen (zoals banken en notarissen) geheel of gedeeltelijk overbodig, zonder daarbij in te boeten op het vlak van veiligheid.”

 

 Wat zijn enkele concrete toepassingen van blockchain?
 

“Blockchain maakt het mogelijk om elektronisch te stemmen zonder een centraal beheer, en met een onmiddellijk en transparant resultaat. De automatisatie van logistieke processen kan vanaf nu gebeuren op basis van een gedeelde ontegensprekelijke tracking en integratie met bestaande SAP-pakketten. Men zal via ‘peer-to-peer’ marktplaatsen rechtstreeks kunnen kopen bij producenten.”

“Op het vlak van voedselkwaliteit zal er een transparante traceerbaarheid zijn van producent tot consument. Ontegensprekelijke en onuitwisbare registraties van contracten worden mogelijk, zonder tussenkomst van een notaris. Cryptocurrencies (programmeerbaar geld) zullen corruptie en misbruik van subsidies tegengaan, en het beheer van eigendom wordt stukken eenvoudiger.”

 

Hoe maken jullie met SettleMint de brug tussen de huidige systemen en blockchaintechnologie?
 

“In onze oplossingen maken we gebruik van verschillende publieke blockchains, met infrastructuur voor zogenaamde ‘smart-contracts’. Dankzij onze 'Mint' middleware kunnen softwareontwikkelaars bij bedrijven of overheden onmiddellijk beginnen bouwen, zonder tijd te verliezen in experimenten en grote risico's te nemen. Een blockchain implementatie duurt op die manier slechts enkele dagen, tegenover weken of maanden. Ook de foutgevoeligheid wordt tot een absoluut minimum herleid.”

“Vandaag begeleiden wij de meeste projecten nog steeds van A tot Z. Dankzij strategische partnerships zullen wij ons in de toekomst echter steeds meer bezighouden met de bouwstenen en architectuur. Aannemers zullen de blockchain huizen bouwen. Daarnaast organiseren we met onze ‘SettleMint Blockchain Academy’ ook publieke of interne opleidingen voor zowel managers als softwareontwikkelaars.”

 

Hoe ziet u de toekomst van blockchain?
 

“Net als blockchain zelf is de huidige revolutie onomkeerbaar. Blockchain heeft ontegensprekelijk een plaats in onze nieuwe samenleving. Daar waar de technologie de eerste jaren lachwekkend werd afgewimpeld, is de laatste jaren de deur opengezet voor blockchain experimenten. Er werden intussen enorme budgetten beschikbaar gemaakt voor de effectieve uitbouw van nieuwe systemen.”

“Nu, in 2018, worden duidelijk alle registers opengetrokken. Overheden, bedrijven en banken wereldwijd consulteren ons voor de praktische uitbouw van hun eigen 'blockchain team', of voor de opbouw van productietoepassingen ter vervanging of ter aanvulling van bestaande infrastructuur.”