Hans Leybaert, CEO van UnifiedPost, volgt de evolutie van de financiële sector al decennialang op.


 

Welke mogelijkheden biedt de technologische innovatie voor de financiële sector?

“Onze sector staat niet stil. Ook UnifiedPost is sinds begin 2000 doorgegroeid van een platform voor documentverwerking naar een breder platform voor financiering, documentverwerking en betalingen."

"Als consument zijn we het ondertussen gewoon dat bancaire portalen extra diensten aanbieden. Sommige banken hebben hun mobiele app uitgebreid met niet-bancaire diensten, zoals het betalen van een parkeerplaats of een ticket voor De Lijn of het raadplegen van het saldo van maaltijd- en ecocheques. Daarnaast zie je dat niet-bancaire portalen ook financiële diensten gaan aanbieden, al of niet in samenwerking met een bank."

De technologische innovatie maakt het mogelijk om de traditionele processen van bestelling, levering, facturatie, betaling en inning van geld volledig in digitale ketens te gieten.

"Ook in de bedrijfswereld zijn er heel wat evoluties. Zo werken wij samen met het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten om extra diensten aan te bieden. Zo leveren we ook voor de klanten van accountants extra betaalopties die ze op hun facturen kunnen plaatsen of vanuit de portaaloplossing kunnen aanspreken. UnifiedPost heeft ook een joint venture met Rabobank voor het financieren van werkkapitaal op basis van factuurstromen.”

 

Zullen de vele fintechbedrijven ook na de hype nog een toekomst hebben?

“De technologische innovatie maakt het mogelijk om de traditionele processen van bestelling, levering, facturatie, betaling en inning van geld volledig in digitale ketens te gieten. Dat zorgt voor een grote disruptie in de financiële sector en heeft een groot effect op het beroep van accountants, de businessmodellen van banken, enz. Nagenoeg alle bedrijven gebruiken de gekende tools die banken voorschrijven om grote stuken van hun financiële transacties digitaal te verwerken."

"Daarnaast is er een wereld van fintechstart-ups die goede, innovatieve ideeën lanceren. Door het disruptieve karakter van deze ideeën, krijgen ze echter vaak tegenwind van de gevestigde marktspelers, waardoor ze niet kunnen uitgroeien tot een bedrijf met een bepaalde kritische massa.”

 

Zijn de waardevolle ideeën voor de innovatie van de financiële sector dan ten dode opgeschreven?

“Neen, ik geloof sterk in onze one-stop-shop aanpak waarbij klanten vanop één plaats toegang hebben tot alle technologische oplossingen. Ik geloof dat er naast de financiële sector ook andere partijen als consolidator zullen optreden om de interessante oplossingen te verzamelen en aan te bieden aan de markt.”