De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk waren in 2012 en 2013 de pioniers van fintech. Vandaag zetten onder meer ook Frankrijk, Nederland, Luxemburg en België fintech ecosystemen op. In België hebben we intussen zo’n tachtig bedrijven verzameld onder Fintech Belgium, dat daarmee de eerste en grootste fintechcommunity van het land is.

Momenteel is vooral China een voorloper qua innovatie in betalingen. Het is zelfs een zo goed als cashloos land geworden. Het beschikt dan ook over zeer goed ontwikkelde ecosystemen en er worden daar enorme budgetten vrijgemaakt voor R&D. Bovendien nemen de Chinese burgers deze nieuwe technologieën zeer snel over.

 

Belgische fintech moet alle kansen krijgen

In België bevinden de meeste fintechbedrijven zich nog in een start-upfase, maar er ontstaan wel heel wat nieuwe bedrijfjes. We moeten deze jonge bedrijven echter alle mogelijkheden geven om zich te ontwikkelen tot scale-ups. Daar is naast een sterk en duurzaam businessmodel uiteraard ook financiering voor nodig. We beschikken in België over een goede community van durfkapitalisten, maar dat is niet altijd voldoende.

Het is belangrijk dat de banken de nodige vrijheid geven, zodat fintechbedrijven niet moeten inboeten aan wendbaarheid en innovativiteit.

Ook de overheid moet alle middelen inzetten om onze eigen fintechbedrijven zo veel mogelijk kansen te geven. Dat kan via fiscale stimuli, maar ook door zo weinig mogelijk barrières op te werpen. Belgische fintechbedrijven moeten zich trouwens ook internationaal ontwikkelen, anders zullen we als fintechcluster nooit een rol van betekenis kunnen spelen.

 

Samenwerking biedt heel wat opportuniteiten

Aanvankelijk werden fintechbedrijven vooral gezien als marktverstoorders en concurrenten van de banken. Vandaag werken ze echter nauw samen met de banken. Deze hebben hun vaste klanten, genieten veel vertrouwen en beschikken over een sterk uitgebouwde structuur. Fintechbedrijven hebben dat niet, maar zijn wel veel innovatiever en wendbaarder. Ze kunnen elkaar dus enorm versterken door samen te werken.

Daarbij outsourcen de banken heel wat innovatie naar de fintechbedrijven. De banken kunnen van hun kant dan weer incubatoren oprichten waar innovatieve ideeën alle mogelijkheden krijgen om te groeien. Toch is het belangrijk dat de banken de nodige vrijheid geven, zodat de fintechbedrijven niet moeten inboeten aan wendbaarheid en innovativiteit. Daarnaast moeten banken ervoor zorgen dat ze via innovatie zelf een centrale rol blijven vervullen voor hun klanten.