• PSD2

De digitalisering binnen de financiële sector kreeg een stevige boost met de PSD of de Payment Services Directive. De PSD1 is een Europese richtlijn met als doel een meer uniforme betaalmarkt te creëren binnen de EU. De PSD2 gaat nog verder richting verregaande transparantie, innovatie en automatisering.

Zo maakt PSD2 toegang tot accountinformatie en transacties mogelijk vanuit niet-bancaire applicaties, zodat bedrijven gedigitaliseerde toegang krijgen tot informatie in hun ERP-, boekhoud- en cashflowsoftware en betalingsprocessen veilig kunnen automatiseren. De initiële koudwatervrees wordt meer en meer overwonnen: transparantie, uniformiteit en automatisering leiden tot meer veiligheid, tijdswinst en gebruiksgemak.

Wanneer accountants, weliswaar gemandateerd, toegang hebben tot de rekeninguitreksels (CODA-berichten) en transacties van hun klanten, bespaart dat vele uren ‘manuele’ arbeid. Een andere evolutie is die naar realtime payments: wanneer er bij iedere transactie drie dagen gewonnen worden, heeft dat een gunstige impact op de volledige economie.

 

  • Geautomatiseerde documentenstroom

Nog een groot voordeel van fintech voor accountants vinden we in de automatisering van de documentenstroom. Tot voor kort werd de job van accountant of boekhouder gekenmerkt door enkele jaarlijkse, vaak oncomfortabele, piekperiodes. Met een permanente digitale input van facturatie, declaraties, contracten, enz. gekoppeld aan vooraf vastgelegde procedures, worden deze piekperiodes vermeden.

Door nieuwe softwarepakketten te integreren, wint de accountant kostbare tijd, het hele jaar door. Deze slimme systemen scannen teksten, codes, enz. De accountant moet alleen nog toestemming geven. De manuele interactie daalt hiermee drastisch: tot zelfs 10% van het vroegere aandeel.

 

  • eID, ook voor bedrijven

Het gebruik van de eID is in België al behoorlijk ingeburgerd. Dat geeft ons bijzonder veel comfort als burger/individu, denk hierbij aan slimme apps zoals itsme. Ook voor bedrijven worden de mogelijkheden uitgebreid. Met elektronische identificatie voor vennootschappen en mandaten wordt het systeem van goedkeuringen gevrijwaard van menselijke fouten én wordt het gemakkelijk te controleren. Discussies over verantwoordelijkheid behoren zo tot het verleden.