Volgens Pierre Berger, partner bij DLA Piper, kiezen de traditionele spelers verschillende strategieën om de concurrentie van fintechbedrijven te counteren. “Sommige banken kiezen ‘disruptief’ om zelf een volledig digitale bank op te richten. Hello Bank van BNP Paribas Fortis is een voorbeeld van een digitale bank met een fullserviceaanbod. Daarnaast zijn er ook banken die een aparte digitale entiteit oprichten in een bepaalde niche."

"Een andere strategie is het opkopen van veelbelovende fintechstart-ups. Zo kunnen banken hun dienstverlening innoveren zonder zelf ontwikkelingen te doen. Sommige spelers kiezen er dan weer voor om samen te werken met technologiebedrijven. JP Morgan onderzoekt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een partnership aan te gaan met Amazon."

"Tot slot breiden sommige banken hun bancaire oplossingen uit met andere diensten. Zo biedt KBC met Doccle een digitaal platform om facturen en andere documenten te bewaren, te delen en te betalen.”

 

Hoe ziet u de hype van cryptocurrencies, zoals de bitcoin, verder evolueren?

Het valt op dat Europa en de Verenigde Staten een totaal andere visie hebben op de evolutie van de financiële wereld.

“Vooral de blockchain- en DLT-technologie achter de bitcoin is interessant en kan gebruikt worden in heel wat bancaire use cases rond betaling, beveiliging, export financiering, clearing & settlement van effecten, enz.  Je kan je afvragen of digitale munten als betaalmiddel niet beheerd moeten worden door banken in plaats van door private spelers."

"In Zweden, Canada en China zijn er al banken die eigen digitale munten uitgeven. Het helpt om de digitale economie te stimuleren en cryptocurrencies uit de criminele sfeer te houden. Ook rond Initial Coin Offerings (ICO), waarmee opstartende bedrijven gemakkelijk geld kunnen ophalen, zoekt men naar een passende regulering.”

 

Hoe bekijkt u de evolutie in de financiële wereld op wereldvlak?

“Het valt op dat Europa en de Verenigde Staten een totaal andere visie hebben. In de VS zien we dat de regelgever zich steeds meer protectionistisch opstelt om het bestaande model te verdedigen. In Europa wil men de mededinging op de markt net verhogen en stimuleert de wetgeving (bijvoorbeeld PSD2) fintechbedrijven en open banking."

"Ook de Brexit heeft een invloed. Britse fintechbedrijven zullen hun oplossingen wellicht moeilijker op het Europese vasteland kunnen vermarkten. Omgekeerd zullen Europese bancaire spelers volgens de laatste berichten toegang blijven hebben tot de UK.”